Aapomikko Matti

Pellon kunta (ehkä) myy kiinteistöjä ja ehkä erottaa kunnanhallituksen

Tänään on Pellon kunnnanvaltuuston kokous kello 16:00 alkaen. Asialistan keskeisimpinä asioina ovat kunnan omistamien kiinteistöjen myyminen sekä toimikunnan nimeäminen kunnanvaltuuston erottamiseksi. Ajattelin mennä paikalle tutustumaan kunnanvaltuuston toimintaan. esityslista

 

Kiinteistöjen myyntiä on arvosteltu ja kritisoitu ja jopa vastustettu kuten asiaan yleisesti perinteenä onkin. Toimintatavassa millä kiinteistöjen myynti tuli käsittelyyn olisi ehkä ollut kehittelemisen varaa mutta salassa se ei käsittelyyn tullut, sillä ainakin minä pongasin asian jo ennakkoon kunnnan sivuilta esityslistasta.

 

Yritystoimintaansa kunnan myyntiinlaittamissa kiinteistöissä harjoittavat yrittäjät olivat asiasta ymmärrettävästi yllättetyneitä. Toivottavasti yrittäminen jatkuu uusien omistajienkin omistaessa tilat. Uskon että jopa parempana.

 

Eniten vastustusta viime metreillä on kerännyt n. 8 hehtaarin rantapalstan myyminen Kattilakoskella Juoksengin kylässä. Kyläläiset vastustavat myyntiä. Mielestäni suurimmaksi osaksi aika huonoilla argumenteilla.

1. Kyseisen palstan myyntiiin ei tarvittu toista kierrosta koska sen myynti prosessissa ei ole ollut tarvetta oikaista muotovirhettä käsittelyssä.

2. Kyseisellä palstalla majailevat ''lohituristit'' jättävät Pellon kunnan alueella rahaa karkeasti sanottuna n.30€ kalastusluvan muodossa. Ruuat ja muut ovat heillä mukana tai se ostetaan Ylitorniolta. Lohituristit tuskin kaikkoavat (saattavat vaihtua) alueen omistajan vaihtuessa varsinkin kun on mahdollisuus että uusi omistaja alkaa tarjoamaan matkailupalveluja. Ainakin kymmenen kilometriä pohjoisempana lohituristit viihtyvät esim. yksityisomisteisissa majoituksessa. Puhumattakaan esim viellä vähän pohjoisempana mm. Naamijoen palveluja.

3. Sodissa taisteltiin minun historian muistini mukaan enemmän yksityisen maanomistuksen säilyttämisen puolesta kuin julkisen sektorin maanomistuksen puolesta sillä sitä herkkua olisi ollut tarjolla silloissessa Neuvostoliitossakin ;) (siis heille jotka sitä haluavat)

4. Kyseessä oleva palsta on kaavoitettu voimassa olevassa Torniojoen yleiskaavassa ''matkailupalvelujen tuottamisalueeksi'' Eikä metsä ja maatalousmaaksi, kun ne kaava alueella olevat metsät joita kunta omistaa eikä laittanut myyntiin kuin puuston.

 

Eli mielestäni kyseessä tais mielestäni olla pikemminkin omat virkistyskäytölliset syyt. (jotka toki ovat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä). Ymmärrän myös kyläisestan halun siirtyä Ylitorniolle. Sen tuomista eduista voi olla montaa mieltä.

Omasta mielestäni alueesta saadaan suurempi hyöty myymällä se yksityiselle sektorille. Alue on ollut vuosikymmeniä Pellon kunnan omistuksessa eikä alueella ole saatu muuta konkreettista aikaan kuin laavu ja sille paikoitusalue. Rahaa on kyllä erilaisiin selvityksiin palanut ;).  Yksityisessä omistuksissa olevallle kiinteistölle on yleensä se etu että niiden kehittämistä ajaa yksi henkilö jolla on siinä kiinni omaa omaisuutta sekä omistaja on nopeasti vaihdettavissa. (jos löytyy esim. jolla on enemmän virtaa kehittää aluetta.)

 

Hyvää alkanutta viikoa kaikille.

 

Ps. mielestäni Kunnanhallituksen erottaminen on turhaa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat